Barcelona CH80 Final, Heliövaara/Jebavy – Borges/Cabral 6-4, 6-3 (päivitetty)

Vamos! Kisavoittoa tultiin Barcelonan massalle hakemaan ja pokaalin kanssa voi jatkaa matkaa. Ei ollut helppo viikko, vaan aika syvällä taistelumoodissa käytiin parina edellisenä päivänä, mutta niin se vain on, että kun vain jotenkin raivaa tiensä eteenpäin, niin jossain kohtaa se peli alkaa kulkea. Ja tänään ei tarvitse sitten murehtia enää mitään, vaan voi nauttia voitosta täysin rinnoin. Ja kyllähän se maistuu aina vähän paremmalta, kun voitto ei tule ihan helpolla.


Jos pitäisi parilla sanalla kuvailla tämän päivän ottelua, niin oma pelimme oli rohkeaa ja monipuolista, kun taas vastustajapuolella pysyi alusta loppuun jonkinlainen kipsi päällä. Varsinkin Roman oli täysin eri mies kentällä tänään kuin eilen, ja pystyin luottamaan hänen tekevän oikeita ratkaisuja 100% ajasta. Tuntui, että kun itse pidin tasoni kohtuullisesti pystyssä niin se riitti voittoon tänään. Pelasimme myös taktisilla ratkaisuillamme todella hyvin portugalilaisten vahvuudet pois, ja kun henkisesti olimme läsnä käytännössä jokaisessa pisteessä niin kyllähän voitto oli lopulta täysin ansaittu.

Yksi suurimmista eroista tämän ja parin edellisen päivän välillä oli se, että juuri ennen matsimme alkua lounaan suunnalta saapui paksuja pilviä Barcelonan ylle. Matsin aikana jopa tihuttikin aivan kevyttä sadetta melkein koko ajan, mikä tarkoitti, ettei normaalisti iltapäiväksi yltyvä merituuli iskenytkään tänään ollenkaan. Aurinkokin oli luonnollisesti pilvessä, joten olosuhteet olivat +20 asteen lämpötilassa massatennikselle suorastaan erinomaiset.

En tiedä johtuiko meille sopivammista olosuhteista vai Romanin tänään ensimmäistä kertaa ennen matsia syömästä lounaasta, mutta olimme nyt matsin aikana todella valmiita. Portugalilaisista Cabral hermoili alussa vähän verkolla ja otimmekin heti murron ensimmäisessä gamessa. Voitimme ottelun ensimmäisestä kahdeksasta pisteestä seitsemän, mutta sen jälkeen yhtäkkiä portugalilaiset veivät seuraavat kahdeksan. Oman syöttöni häviäminen 40-15 -johdosta oli kyllä tosi harmittava juttu, mutta onneksi emme antaneet sen liikaa vaikuttaa omaan pelaamiseemme. Seuraavat pidot menivät portugalilaisille nollille, kun taas me jouduimme vähän tiukemmille omissa syöttövuoroissamme, kunnes 4-4 -tilanteessa otimme jälleen yllättävän ja nopean murron Borgesin syötössä. Enkä erehtynyt erän kotiin syöttämisessä, vaan siirryimme siis johtoon 6-4.

Emmekä turhaan alkaneet jarrutella toisessa erässä. Roman laittoi show’n pystyyn ja mursi käytännössä yksin Cabralin syötön ensimmäisessä gamessa voittamalla kaikki neljä pistettä omasta palautusruudustaan. 2-1 -tilanteen syötönpitoni oli yksi erän tärkeimmistä, sillä portugalilaiset nousivat 40-0 tilanteesta tasoihin, mutta hyvä kuvio syötön jälkeen varmisti pidon ja piti meidät johdossa. Olimme tästä eteenpäin selvästi kuskin paikalla, ja vaikkei murtopallot 3-1 eikä 4-2 -tilanteessa tärpänneet, niin pidimme vakuuttavasti omat syöttömme. Ja lopulta se toinenkin helpottava murto tuli sitten 5-3 -johdossa, mikä tarkoitti samalla ottelun päättymistä. Tuuletimme voittoa lukemin 6-4, 6-3 pari minuuttia vajaa tunnin pelin jälkeen.

Kuten totesin, niin taktisesti teimme tänään kentällä paljon erinomaisia ratkaisuja. Esimerkiksi kakkosruudussa pelannutta Cabralia vastaan pelasimme lähes järjestäen syötön rystylle, minkä jälkeen vaihdoimme puolia, sillä hän oli selvästi pulassa rystylinjapalautuksensa kanssa. Borgesia vastaan taas oli tärkeää pitää linja kiinni rystylle suunnatun syötön jälkeen, sillä hän tykkäsi palauttaa rystyään linjaa pitkin. Omissa palautuksissamme onnistuimme myös viljelemään juuri sopivasti linjapalautuksia, mikä tarkoitti, etteivät portugalilaiset ikinä tienneet mitä odottaa. Ja kun pidemmissäkin palloralleissa olimme tänään selvästi parempia kuin aikaisempina päivinä, niin voin kuvitella, että portugalilaisten leirissä oli tänään vähän sellainen olo, etteivät he tienneet miten meitä vastaan olisi pitänyt pelata. Ja vielä kun he saivat hieman haparoivat alut kumpaankin erään niin paine siellä päädyssä pysyi koko matsin ajan juuri sopivan korkealla.

Myös henkisesti tämän päivän ottelu oli meiltä selvästi viikon paras. Löysimme juuri oikean tason ”pumppia”, mikä ei missään vaiheessa kuitenkaan mennyt yli hermostumisen puolelle. Finaaleissa on mielestäni aina vähän oma tunnelmansa jännityksen osalta, mutta tänään sekään ei kyllä näkynyt meidän pelissämme ollenkaan. Päin vastoin, finaali oli meille juuri niin luonnollinen paikka pelata kuin olla ja voi. Ja vaikka vastustajat pelasivat kolmen viikon aikana jo kolmannen finaalinsa, niin jotenkin heidän otteistaan tuo jännitys kuitenkin näkyi. Mutta osasyyllinen siihen oli varmasti myös se, että he huomasivat meidän olevan ottelussa todella läsnä, mikä johti epätasaiseen henkiseen asetelmaan, jossa me olimme alusta alkaen selvästi niskan päällä.

Kokonaisuutena tästä viikosta jäi siis luonnillisesti aika positiiviset fiilikset, vaikka vaikeuksiakin viikon mittaan siis oli. Minä olin aivan unessa toisella kierroksella ja Romanilta loppui energia täysin eilisessä semifinaalissa. Mutta hienoahan se on, että pystyimme tukemaan toisiamme juuri silloin kun sitä tarvittiin, ja lopulta finaalissa löytyi sitten se punainen lanka.

Tarkoitukseni ei reilu viikko sitten ollut missään tapauksessa pelata tänä vuonna enää massakentällä, jossa viimeiset turnaukseni ovat olleet yhtä tervanjuontia, mutta nyt tuota päätöstä on vaikea kritisoida. Laskelmoimme Romanin kanssa, että meillä on tällä viikolla parhaat mahdollisuudet kisavoittoon alustavasti huippupareilta hieman väljemmässä Barcelonan kaaviossa kuin todella kovatasoissa ja vain 10 lisäpistettä tarjoavassa Ranskan CH90-sisäkisassa. Tenniksessä pitää aina muistaa se, ettei kannata vain mennä sinne, missä itse tuntuu parhaimmalta, vaan aina pitää ottaa huomioon myös vastustajien taso. Ei pelin tarvitse tuntua hyvältä, sillä vain se merkitsee, että tuntuu paremmalta kuin vastustajilla.


Tämä viikko oli siis tietynlainen työvoitto, sillä odotimme itseltämme kisavoittoa ja sellainen saatiin. ATP-pisteiden osalta saldostani on myös tippumassa tämän ja ensi viikon aikana iso potti viime vuodelta, joten kisavoitto oli tuollakin osa-alueella hyvää ”damage controllia”. 1-sijoitettuna ja ennakkosuosikin viittaa kantaen ei ole koskaan helppoa pelata, mutta viimeistään tänään osoitimme sen, että osasimme tehdä asioita oikein. Ja pokaali on nyt matkalaukussa täysin oikeutetusti!

Viime vuoden tämän kisan karvastakin karvaampi tappio matsipallon tuomarivirheellä on nyt siis kuitattu, joten katseet voi siirtää eteenpäin. Koska pelit massalla tuntuvat kulkevan niin jatkamme Romanin kanssa suunnitelman mukaisesti yhdessä myös ensi viikolla, jolloin massalla pelataan Italian Napolissa. Espanjan Alicantessa olisi myös pelattu ensi viikolla CH-kisa, mutta tuo kisa on kovalla kentällä ja yllättäen matka-ajaltaan sekä -kustannuksiltaan jopa vaikeammin saavutettavissa kuin Napoli. Ihan lentokentän lähellä sijaitsevasta Barcelonan hotellistamme on Napoliin on huomenna halpa ja suora lentoyhteys, kun taas Alicanten maaseudulla sijaitsevaan JC Ferreron akatemiaan olisi pitänyt kulkea joko viiden tunnin junamatkan tai lennon ja kalliin taksikyydin avulla.

Ja mikäs tässä on Romanin kanssa massalla jatkaessa, jos peli kulkee samalla lailla nousujohteisesti myös ensi viikolla. Kaavio Napolin kisaan julkaistiin tänään, ja ensimmäisen kierroksen vastustajamme joko tiistaina tai keskiviikkona pelattavassa ottelussa ovat italialaiset Berrettini/Gigante. Tänään vielä kuitenkin nautitaan ilta Barcelonassa ennen kuin sitten aloitetaan valmistautuminen kohti ensi viikkoa. Vielä kerran vamos!

15 thoughts on “Barcelona CH80 Final, Heliövaara/Jebavy – Borges/Cabral 6-4, 6-3 (päivitetty)

 • Olen seurannut ammattilaistennistä jo vuodesta 1984 ja pelasin aikanaan harrastajatasolla itsekin 1990-luvun alkuun saakka. Olen todella onnellinen, että sinun Harri tennisurasi 2.0 on edennyt näin hienosti. Ei ole esteitä noussa nelurissa vaikka ihan korkeimmalle tasolle. Sen osoittaa ATP250 tason voitto ja tiukka tasainen ottelu maailman ykkösparia Mektic/Pavic vastaan.

  • Paljon kiitoksia kommentista! Kyllähän tällaiset päivät vahvistavat entisestään sitä, että paluu kentille oli oikea ratkaisu elämässä. Vielä vaan lisää niitä korkeamman tason voittoja kun ottaa niin täydellistä on.

 • Onnittelut💪🤛 Varsinkin toisessa erässä teidän pelin parempi laatu löi läpi. Hyvin piditte pelinne nipussa ja toivottavasti sama meno jatkuu Napolissa.

  • Vamos kiitos! Ihan samaa mieltä olen, että matsi oli kyllä meidän hallussa todella hyvin. Mutta koskaan ei tiedä miten pienestä matsi voi kääntyä. Nyt emme antaneet sille kuitenkaan mahdollisuutta. 💪

 • Onnittelut! Lähtökohta tähän turnaukseen ei ollut paras mahdollinen, mutta tulos oli sellainen. Kerro Romanille , että hän pelasi turnauksen parhaan ottelunsa ja oli tänään kentän kunkku. Tämä tietää hyvää seuraavaan turnaukseen.

  • Juuri näin! Kyllä Roman itsekin sanoi, että tänään hän tunsi olonsa kentällä ihan uudestisyntyneeksi. Mutta eikö se olekin juuri pelimiehen merkki, että pelaa parhaimman matsinsa juuri silloin kuin sitä eniten tarvitaan? 👌

 • Vamos, onnittelut! Ei varmasti ollut helppoa lähteä kisaan uuden parin kanssa massalle, mutta paras mahdollinen tulos tuli. Tsemppiä seuraavaan kisaan.

  • Kiitos! Ei ollut tosiaan helppo lähtö kisaan uuden parin ja hyvin vähäisen massatreenin myötä, mutta aika kivasti se kulki silti. 💪😊

 • Onneks olkoon! Hienoa että massa toimii. Joo yllättävän ”helpolla” kaaviolla pääsitte. osa täysin tuntemattomia ja nimettömiä pelaajia. mutta turnaus voitto on aina turnaus voitto!! Vaaamoos.

  oho en olettanut että challengereihinkin on ”special event” pallot…olisi kiva tietää kuinka paljon ne eroaa esim kauapssa ostettaviin palloihin…esim dunlop fortit jopa kaupassa ostettuna tuntuu laadukkailta kun taas us openit voi heittää vesilintua. tai ehkä se ei tarkoita muutaku nää pallot menee kisoihin joten ehkä pallot on täysin samoja….noentiedä 😀

  • Turnausvoitto kelpaa aina, oli kaavio mikä tahansa! Ei näissä Headin palloissa ainakaan suurta eroa mielestäni ole kaupassa myytäviin, mutta ehkä jotenkin edes yritetty tehdä tasalaatuisia. Mutta pieleen meni silti ja pahasti 😅

 • Iso käsi voitosta! Tsekkasin peliä päivällistä laittaessa ja joka kerta läppäriä katsoessa teidän suoritukset olivat onnistuneen hienoja. Tuli siis valittua parhaat palat voitosta, jonka päälle uunilohi ja täytetyt tomaatit maistui. Ei muuta kuin samaa rataa Napolissa!

  • Ou jees, kiitos! Oma voittajan annos ei tällä kertaa ihan vastannut uunilohen ja täytettyjen tomaattien makua, mutta ehkä ensi viikolla Italiassa sitten taas herkutellaan. 😀

Comments are closed.