Matka jatkuu – seuraavana Bergamon CH80-kisa

Viikko Moskovan ATP-kisavoiton jälkeen vierähti odotetun nopeasti kotipuolessa. Mieli oli virkeä, perhe-elämä maistui ja loppuviikkoa kohti sain aikaiseksi myös muutaman hyvän treenin. Näillä eväillä kelpaakin siis jatkaa matkaa seuraavaan kisaan Italian Bergamoon, jossa pelataan huomisesta alkaen CH80-kisaa. Omat matsit brittiparini Lloydin kanssa alkavat joko tiistaina tai keskiviikkona, ja vastassa ensimmäisellä kierroksella on villinkortin saanut italialaispari Marfia/Virgili.

Kuten odottaa osasi, fiilis voittoisan Moskovan reissun jälkeen oli kotiin tullessa aika korkealla. Nautinkin täysillä parin päivän lepohetkestä viettäen aikaa vauvan, koiran ja vaimon kanssa, eikä hymy tuntunut hyytyvän ollenkaan, vaikka parina yönä saikin vähän totuttua vähemmän nukuttua. Jotenkin elämässä vain tuntui olevan kaikki juuri niin kohdallaan kuin olla ja voi. Tietenkään onnellisuutta ei pidä mitata vain tenniksessä menestyksen kautta, mutta kun siihen sai vielä samaan syssyyn iloita yhteisistä hetkistä perheen kanssa niin olihan tämä ihan vuoden parhaita viikkoja.

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000008358448.html


Kommenttiosiossa kyseltiin jokin aika sitten arjen treenirutiineista, jotka ovat vähän ehkä jääneet kisaelämän rutiinien varjoon. Treenimäärät vaihtelevat luonnollisesti tarpeen mukaan joulukuun kovemman treenijakson ja tällaisen kevyemmän väliviikon välillä, joten yleispätevää vastausta on vaikea antaa, mutta lähtökohtaisesti nyt kun ikää tulee, niin kahden treenin päiviä on vähemmän ja vähemmän näin kisakauden aikana. Kehonhuoltoon ja fysiokäynteihin sen sijaan panostuksen pitää pysyä korkealla, jotta vammat pysyvät poissa.

Suunnittelin tätä viikkoa totutusti yhdessä fysiikkavalmentajani Erikin kanssa siten, että saimme parin lepopäivän lisäksi mahtumaan ohjelmaan kaksi kovempaa fysiikkatreeniä sekä kaksi tennistreeniä ennen lähtöä Italiaan. Pyrin priorisoimaan fysiikkatreenejä kotona ollessa, sillä kovempien saliharjoitusten tekeminen kisojen aikana ei ole kovin usein kannattavaa, kun taas tennistä tulee kisaviikoilla pelattua sitäkin enemmän. Eikä nyt ollut sen kummempaa tarvetta treenata tenniskentällä sen enempää, kunhan sai vähän pallotatsia ylläpidettyä, että itseluottamus on kohdallaan seuraavaan kisaan lähdettäessä.

Lopulta viikon treeniohjelmani koostui siis maanantain ja tiistain lepopäivistä, keskiviikon kevyestä tunnin mittaisesta tenniksestä, torstain kovemmasta 1,5h fysiikkatreenistä, perjantain 2h tennistreenistä ja lauantain 2h fysiikkatreenistä. Yksi treeni per päivä oli täysin riittävä kehon kuormituksen pitämisessä kohtuullisella tasolla, jotta paukkuja riittää vielä neljään kisaviikkoon. Tennistreenien yhteydessä hyvät lämmittelyt tuovat liikkuvuus- ja kehonhallinta-komponentteja vielä lisäksi treeniin mukaan. Lisäksi päiviin kuului toki paljon ulkoilua ja yleistä liikkeellä oloa koiran ja vauvan kanssa, mutta noita ei ehkä ihan treenipäiväkirjaan asti tarvitse kuitenkaan merkitä. 😊

Toinen hyvä viime aikainen kysymys kommenteissa koski matkajärjestelyjäni, ja miten homma siltä osin pyörii, joten käytetään vaikka tätä tulevaa Bergamon kisareissua esimerkkinä. ATP- ja CH-kisoissa on viime vuodesta alkaen ollut käytössä erinomainen yhteinen Tennisuno-portaali, jonka kautta pelaajat ja valmentajat (tai heidän agenttinsa) saavat täytettyä akkreditointeihin tarvittavat asiakirjat ja ladattua ottamansa koronatestit sekä varattua kisahotellit ja lentokenttäkuljetukset. Aiemmin nämä hoidettiin sähköpostien välityksellä, mutta siinä oli monesti aika säätö, kun vahvistuksia tuli ja meni, eivätkä tennispelaajan alustavat varaukset kovin usein pidä paikkaansa, kun matkapäivät vaihtuvat menestyksen mukaan. Edelleenkin kisat edellyttävät hotellivarauksien tekemistä kaksi viikkoa etukäteen, mutta muutoksia toki voi aina tulla ja silloin sovelletaan tapauskohtaisesti. Ja yövytään esimerkiksi varahotellissa kuten minulle kävi Moskovassa. Nyt Bergamossa minulla pitäisi kuitenkin olla varaus oikeassa kisahotellissa ja lentokenttäkuljetuskin vahvistettuna Tennisunon kautta.

Lentojenkin osalta suunnitelmallisuus ja sen puute aiheuttaa monesti omat hankaluutensa, mutta yleensä niistäkin selvitään. Monella huippupelaajalla on käytössään taustahenkilöitä tai matkatoimistoja, jotka auttavat varauksissa, mutta itse olen tykännyt pitää nuo varaukset omissa käsissäni. Suoraan lentoyhtiöiden nettisivujen kautta varatessa pääsee omasta mielestäni helpoimmalla ja melkein aina halvimmalla, joten mitäpä sitä välikäsiä siihen lisäämään. Joskus jotain monimutkaisempaa multicity-varausta tai useamman lentoyhtiön yhdistelmälippua ostaessa matkatoimistoa on pitänyt pyytää apuun, mutta harvoin tuotakaan enää tapahtuu.

Ehkä yllättäen omalle kohdalleni hankalimpia tapauksia ovat aivan viime hetken varaukset, kuten esimerkiksi Napolista kotiin lentäessä pari viikkoa takaperin. Lufthansa lennon lähtöön oli tappion koittaessa alle 3 tuntia, joten nettivaraus ei mitään kautta enää onnistunut. Täytyi siis soittaa suoraan lentoyhtiöön, varata paikka lennolle ja hoitaa maksu lentokentällä. Samoin soittamaan joutuu silloin tällöin paluulentoa vaihtaessa, kun jostain syystä niin monen lentoyhtiön nettijärjestelmät tuntuvat olevan suoraan 1990-luvulta.

Lentovarauksissa toki auttaa myös se, että lentoalan bisnes itseäni kiinnostaa, eikä olekaan yksi tai kaksi kertaa, kun vaikkapa muut suomalaiset pelaajat ovat minun apuani omissa varauksissaan kyselleet. Mutta kyllähän pieni rahansäästö aina kelpaa. Nytkin tuolta Napolista palatessa oli halvempaa ostaa menopaluu kuin yhdensuunnan lippu, joten pienellä säädöllä ostin lopulta samalle lipulle Napoli-Helsinki ja Helsinki-Bari lennon, joten minulla on nyt menolippu marraskuun lopun Barin CH-kisaankin jo valmiina. 😊 Meinasi kyllä Lufthansan puhelinvirkailijaakin vähän alkaa ihmetyttää, kun latelin haluamani paluulennon menolennon päälle, ja hinta vain laski. 

Kertyneitä lentomaileja tulee myös käytettyä silloin tällöin, mutta nykypäivänä onneksi myös yhdensuuntaisia lippuja on yhä enemmän ja enemmän myynnissä, ja omalle kohdalle esimerkiksi Finnairin melko tuore päätös alkaa myydä edullisia yhdensuunnan lippuja on ollut kyllä iso säästö. Bergamoon matkustaessa tuuri oli kuitenkin vieläkin parempi, sillä Euroopan suurin lentoyhtiö Ryanair aloitti juuri tänään sunnuntaina liikennöinnin Helsinkiin, ja yksi monista uusista reiteistä oli nimen omaan Milanon Bergamon lentokenttä. Lipun hinta alle viikko etukäteen ostettuna oli vain 36€, joten tällainen kilpailu otetaan mielellään vastaan Suomen lentoreiteille. Toki laukkumaksut nostivat hintaa lähemmäs satasta, mutta edelleen kokonaishinta oli varsin kohtuullinen. Ja kaupan päälle sai uuden reittiavauksen kunniaksi vielä suklaata Finavian toimitusjohtajan tarjoilemana lähtöportilla!


Kaiken kaikkiaan matkustaminen ja siihen liittyvät rutiinit sujuvat kohtuullisen vaivatta, kun on hieman perehtynyt asioihin ja tietää mitä haluaa. Ymmärrän kyllä, että jotkut pelaajat haluavat käyttää apuna matkatoimistoa, jolloin kontakti tapahtuu aina samaan suuntaan, mutta itse tykkään siis pitää narut omissa käsissäni. Saa valita juuri sitä mitä haluaa, käyttää etukortteja/maileja helposti ja vastata itse järjestelyistä. Ehkä sitten jos joku päivä tiimin koko alkaa olla monen henkilön suuruinen, niin pitää miettiä vaihtoehtoja, mutta tällä hetkellä homma menee siis hyvänä harrastuksena. 😊

Tämä nyt tällaisena väliraporttina väliviikon osalta, mutta palataan taas pian asiaan kisapaikalta Bergamosta. Lloydkin lentää paikalle tänään sunnuntaina, ja hänenkin pitäisi olla kovassa iskussa neljän viikon treenileirin jäjliltä. Toivotaan siis, että pelit kulkevat ja viikko jatkuu pitkälle ensi viikonloppuun!

6 thoughts on “Matka jatkuu – seuraavana Bergamon CH80-kisa

 • Melkoista suhaamista tuo tennispelaajan elämä (mutta sinä osaat puljata ja vielä ikäänkuin nautitkin siitä, mahtavaa)… kun luin kirjoitustasi lähtöpäivästä Napolista, minä olin juuri saapumassa lomalle Bergamoon, palasin jo viikko sitten, ja nyt sinä olet taas siellä. Bergamon vanha kaupunki on kyllä yllättävän hieno, tällä kertaa tosin nyt vietin viikkoni Torinossa (eipä pelattu siellä ATP-finaaleja vielä, väärä ajoitus oli lomallani…).

  Tsemppiä Bergamoon, varmasti hienoa päästä jälleen oman parin kanssa rakentamaan peliä!

  • Suhaamistapa hyvinkin tämä tennispelaajan elämä! Mutta on siinäkin kyllä puolensa, kun tulee nähtyä maailmaa ja monesti vielä turistipaikkojen ulkopuolellakin. Bergamon keskusta vaikutti kyllä yllättävän kivalta tämän illan kävelylenkin perusteella, joten eiköhän täälläkin viikon viihdy oikein hyvin. Ja vielä kun pelikin kulkisi niin viihtyisi varmasti vielä paremmin. 😎

 • Moi Harri. Ekaksi kiitoksia tästä blogistasi sitä on ollut hieno lukea kun avautuu toi tennisammattilaisen elämä vähän syvemmältä. Miten muuten nämä ranging pisteet toimii kun ennen moskovan kisaa sun points dropping näytti 0 ja kuitenkin 230 pistettä tuli lisää vaikka voitosta tuli 250 pistettä ja samoin tälle viikolle sun points dropping näytti -80 points mutta vain 60 väheni… Onnea ja menestystä challenger kisoihin.

  • Moi, kiitos mukavasta kommentista ja tsempeistä! Tuohon ranking-piste asiaan on ihan yksinkertainen selitys, sillä pelaajan saldoon lasketaan yhteensä 19 parasta tulosta. Minulla tuo 19. paras tulos oli pari viikkoa sitten 20 pistettä eli nyt kun saldoon tuli Moskovan kisan 250 pistettä lisää, niin 19. paras tulos eli 20 pistettä putosi pois laskettavien listalta. Kun tämän jälkeen saldosta putosi viikkoa myöhemmin pois yksi CH-voitto eli 80 pistettä, nousi tuo vanha 20 pistettä nousi takaisin 19. parhaaksi tulokseksi eli laskettavien tulosten joukkoon.

   Toivottavasti tämä selvensi asiaa!

 • Onnea kisavoitosta ! Mukavaa luettavaa tuo kerronta muustakin kuin vain peleistä. Ne pelit on kuitenkin se osa-alue mistä on tietoa saatavilla kaikkein eniten. Tuo kaikki muu on ulkopuolisille pelkkää mystiikkaa, jos ei joku sitä avaa…….. Tsemppiä kisoihin ja toivotaan että ensi vuonna ois ohjelmassa täysi ATP-touri. R

Comments are closed.