Queen’s Club ATP500 R16, Heliövaara/Glasspool – Mahut/Roger-Vasselin 7-5, 6-3

Wau, aika hienolla voitolla lähti käyntiin tämän kesän ruohokausi. Ei matsi missään nimessä täydellinen ollut, mutta moni treenaamamme osa-alue toimi hienosti, ja ennen kaikkea pelasimme taas tänään mahtavasti yhteen joukkueena. Tästä kelpaa jatkaa tulevaan puolivälierään, jossa vastaan tulee joko Ram/Salisbury tai Murray/Soares.

Oli jo viime viikon lopusta alkaen selvää, että saatuamme villinkortin pääsarjaan odotukset tähän ensimmäisen kierroksen matsiin olisivat isot. Viikko treeniä alla loi hyvän itseluottamuspohjan, mutta vastassa oli silti parin vuoden takaiset Wimbledon-voittajat eli kohtuullisen kovia pelimiehiä. Lloydille kotikenttä-tilanne oli tietysti myös hieman tavallisesta poikkeava, mutta onneksi se vei tänään meidän peliämme pelkästään oikeaan suuntaan.

Sää Lontoossa on ollut koko edellisen viikon aivan upea, joten olemme pystyneet jatkamaan treeniä ja valmistautumista suunnitelman mukaan. Lauantai oli lepopäivä, sunnuntaina mentiin vähän kovempaa ja maanantaina herkisteltiin yhden treenin verran. Valmentajamme Louis on ollut mukana kaikissa sessioissa luomassa henkeä ja tuomassa viime hetken terävyyttä tekemiseen, mistä on jälleen kerran ollut iso hyöty. Joitain teknisiä juttuja varsinkin verkkopelin liikkumisen osalta ajetaan koko ajan sisään pidemmälläkin tähtäimellä, mutta lyhyellä tähtäimelläkin varsinkin ruohokenttien erityisjuttuja treenataan; lyhyempiä volleyta ja kovia sivukierresyöttöjä muun muassa.


Sain myös lauantaina mukavaa seuraa kotoa, kun vaimoni Sini ja viime kuussa ensimmäisen synttärinsä viettänyt Alba saapuivat Lontooseen. Päivät menevät mukavan nopeasti heidän kanssaan, ja onpa Alba alkanut olla pelaajien loungessakin jo kuin kotonaan. 😊 Yksin kisatessa hotellihuone tulee välillä liiankin tutuksi, mutta yhdessä kisakaupunkiakin tulee nähtyä vähän enemmän. Tänäänkin ehdimme ennen iltamatsiamme käydä aamulla parin metropysäkin päässä Sea Lifessa ihmettelemässä merten otuksia.


Mutta pelattiin tänään siis se itse kisamatsikin. Matsia edeltävä bollaus meinasi mennä pipariksi, sillä Lloyd oli unohtanut ilmoittaa minulle kentän olevan varattu kello 15 eikä 15.30 niin kuin edellisiltana sovittiin, mutta ehdin kuitenkin vain pari minuuttia myöhässä paikalle. Huomaa kuitenkin hyvin tuollaisessa tilanteessa miten kamalalta lyöminen tuntuu, kun ei ole normaalia puolen tunnin jumppaa ja lämmittelyä alla, vaan pitää kylmiltään lähteä pelaamaan. Taitaa olla tulossa vanhaksi! Onneksi ennen matsin alkua oli kuitenkin aikaa perusteelliselle kehon avaamiselle, varsinkin kun edeltävät matsit kestivät niin pitkään, että pääsimme kentälle vasta kello 19 jälkeen.

Auringon laskiessa nurmikentän pintaan tiivistyy väkisinkin hieman kosteutta, mikä tekee ruohosta liukkaamman sekä liikkua että pallolle pompata. Niinpä olosuhteet olivat iltamatsissa jopa tavallista nopeammat. Kaikki pelaajat syöttivät hyvin alusta alkaen, eikä verkkopelissäkään montaa virhettä tullut. Palauttaminen sen sijaan oli vaikeaa, erityisesti minulle, enkä voittanut ensimmäiseen viiteen palautusvuoroon kai kuin yhden pisteen palautuspuoleltani. Helpoilla syötönpidoilla edettiin siis pitkälle erän loppuun asti.

Sanoin Lloydille puoltenvaihdossa 5-4 -tilanteessa, että turhahan se on silloin tällöin palautuksissa osua, kun voi lyödä ne hyvät kaikki samaan gameen. Ja 6-5 -tilanteessa tuo sitten vihdoin onnistuikin. Ensin piste lobbipalautuksella, sitten Lloydilta upea takakentän linjaduellin voitto ja 0-30 -tilanteeseen minulta hyvä rystypalautus. Roger-Vasselin hieman liukastui tuossa pisteessä ja oli loukata nilkkaansa, mutta fysio tuli 0-40 -tilanteessa kentälle toteamaan, että kaikki on kunnossa. Roger-Vasselin selvitti peräti ensimmäiset kolme murto- ja eräpalloamme ässillä, mutta no-ad -tilanteessa Lloyd oli rautaa. Tykkipalautus kohti Mahut’a, joka ei ehtinyt kunnolla reagoimaan. Ensimmäinen erä siis meille 7-5.

Toisessa erässä pyrimme säilyttämään hyvän energian alusta alkaen, mutta 2-2 -tilanteessa oli ranskalaisten vuoro saada ensimmäiset murtopallot Lloydin syöttäessä tilanteessa 30-40. Heillä oli oikeastaan kummassakin murtopallossa hyvät mahdollisuudet ottaa piste, mutta taistelumme verkolla oli juuri ja juuri riittävän hyvää. Ja seuraavassa gamessa olikin sitten meidän vuoromme murtaa Mahut. Minulla oli jopa varaa missata kaksi palautusta senttejä rajojen väärälle puolelle, sillä Lloyd löi pari niin mahtavaa rystypalautusta gamen ratkaisupaikoissa.

Mutta ei matsi vielä ohi ollut. Mahut liukastui hieman murtopallossamme, enkä tätä huomannut, sillä ehdin jo tuulettaa Lloydin suuntaan. Myöhästyneet pahoitteluni taisivat vain harmittaa Mahut’a entisestään, ja ehkä vähän tuli itsellekin hetkellisesti huono fiilis, mikä näkyi parina heikkona suorituksena seuraavan syöttövuoroni alkuun. Eihän sitä ikinä tahallaan halua tuulettaa, jos toista sattuu tai hän kaatuu, mutta nyt kyseessä oli kyllä ihan vahinko. Moni kokeneempi peluri taitaa kuitenkin vähän kypsyä aktiiviseen tuulettamiseeni, mutta ehkä se pitää ottaa vain kohteliaisuutena. Tuskin se heitä niin paljoa harmittaisi, jos he minut pystyisivät voittamaan. 😉

Syöttövuoroni 4-2 -tilantessa meinasi huonon alun myötä lipsahtaa väärään suuntaan, mutta onneksi tällä kertaa löytyi upeaa hermojen hallintaa 15-40 -tilanteessa. Kaikkiin kolmeen murtopalloihin hyvä ykkönen, mutta tarvittiin lisäksi huippusuorituksia sekä takakentältä että verkolta ennen kuin pito varmistui. Kelpasikin laittaa ansaittu iso come on -huuto tuohon paikkaan. Roger-Vasselin piti helposti kaventaen 5-3 -tilanteeseen, mutta Lloyd oli mies paikallaan viimeisessä syöttövuorossaan. Yksikään hänen syötöistään ei tullut takaisin, ja ässään päättynyt ottelu tarkoitti meille paikkaa toiselle kierrokselle.

Lloyd pelasi tänään kyllä hienon ottelun, sillä hänen pelinsä toimi käytännössä jokaisella osa-alueella. Syöttö ja palautuspeli olivat parhaimmillaan vielä nimenomaan ratkaisupaikoissa, osoituksena matsin no-ad -pisteiden tilasto, joka oli 4/4 voitettua meille. Kyllä britti näköjään osaa ruoholla ja kotikentällään pelata.

Omassa pelissä syöttöpeli oli erittäin hyvällä tasolla, mikä ilahduttaa suuresti, mutta palautuspeli sen sijaan takalteli todella pahasti. Palautuksen kenttään osumisen ja voittoprosentin osalta tämä oli varmasti vuoden huonoin otteluni, mutta onneksi sain ne pari onnistumista juuri silloin, kun Lloydilta löytyi varmuutta viimeistellä murto. On minulla pari ajatusta, mikä palautuksessa mättää, mutta ei se tietysti nopealla ruohokentällä ikinä helppoa ole. Huomenna kuitenkin pitää ottaa vähän ekstratreeniä palautusosastolle ja lisäksi huolellinen selän avaus fysioterapeutin luona, jottei jää samalla tavalla yläkropan kierto vajaaksi kuin tänään.

Muuten matsissa oli aika vähän negatiivista. Verkkopelissä tuli paljon erinomaisia lyöntejä ja ilahduttavan monta onnistunutta harjoituksissa treenattua ”pattern”- kuviota. Muutaman korkean pallon käsittelin vähän heikosti, mutta matalissa volleyssa pelaaminen oli tarkkaa. Peitimme myös Lloydin kanssa hienosti kenttää tiiminä.

Ja erityisen ylpeä olen siitä, miten hyvin olimme henkisesti latautuneita tähän otteluun, ja miten hyvin pidimme homman kasassa alusta loppuun asti. Pää pysyi kylmänä kokeneita ja kaiken voittaneita vastustajia vastaan, ja uskoimme voittoon koko ajan. Tuemme toisiamme hienosti kentällä pisteiden välissä, sillä energia pysyy koko ajan yllä, ja löydämme kerta toisensa jälkeen sellaiset pelikuviot, jotka tulevat kummallekin mieleen yhtäaikaisesti. Siistiä!

Ihan hirveästi ainakaan helpompaan suuntaan ei homma kuitenkaan muutu seuraavallakaan kierroksella, sillä vastaan tulee taas joko nykyiset tai entiset maailman ykköset. Sekä Ram/Salisbury että Murray/Soares ovat kokeneita ja ruoholla menestyneitä pareja, jotka ovat saaneet ison osan opeistaan samalta valmentajalta kuin mekin, mikä tuo aina oman mausteensa soppaan. Meiltä löytyy kuitenkin kummastakin tiimistä päänahka tältä kaudelta, joten jos jatkamme yhtä hyvää syöttöpeliä ja terävöitämme palautuksia aavistuksen, niin miksei voitto olisi mahdollista nytkin.

Vastustajamme pelaavat ensimmäisen kierroksen matsinsa huomenna keskiviikkona, joten meidän osaltamme pelit jatkuvat vasta torstaina tai perjantaina. Niinpä huomenna onkin taas vuorossa vähän kevyttä treeniä ja paikkojen huoltoa, jotta seuraavassa matsissa on sitten kaikki täydessä iskussa. Nautitaan siis tämä ilta tästä voitosta, mutta siirretään huomenna katseet eteenpäin kohti jälleen isompia pisteitä.

29 thoughts on “Queen’s Club ATP500 R16, Heliövaara/Glasspool – Mahut/Roger-Vasselin 7-5, 6-3

 • ”vastassa parin vuoden takaiset Wimbledon-voittajat eli kohtuullisen kovia pelimiehiä”
  Vaatimattomuus pukee!

  Joka tapauksessa upea voitto ja aika selväkin paremmuus.

  • Vamos, en nyt sanoisi, että selvä voitto, kun voitettiin viisi pistettä enemmän kuin vastustajat. Mutta vakuuttava voitto silti 🙂

 • Erittäin laadukas peli pariltanne, verkkopeli erinomainen ja 4-2 syötön pitosi oli ratkaisevan tärkeä! Hienoa!

  • Samaa mieltä! 4-2 -tilanteen breikkipallojen pelastus oli todella tärkeä vaihe ottelussa. Samalla uskolla eteenpäin!

 • Näytti tosiaan hieman siltä, että palautuksien ajoitus oli hieman myöhässä, mut loistavaa että tälläiset hyvät parit kaatuu hieman hieman heikommallakin pelillä.

  • Nimenomaan, palautuksia sain kenttään koko ottelussa vain kahdeksan, joka on kyllä historiallisen vähän. Mutta muut osa-alueet ja Lloyd kompensoivat kyllä hienosti.

 • Taas olette menneet pykälän eteenpäin! En osaa tarkemmin analysoida, mutta ehkä nimenomaan verkkotyöskentelynne oli entistä varmempaa. Ja tietysti näyttävää. Ja kuten itse kirjoitit, pelasitte mahtavasti yhteen. Eilen mietin vähän perusteellisemminkin, mitkä mahtavatkaan olla perheen mukanaolon vaikutukset pelaamiseen (tai yleensä urheiluun); voihan ne olla osittain häiritseviäkin/hajottaviakin. Onneksi ei sinun kohdallasi. Peli kerrallaan, päättäväisesti ja coolisti, yesss, mukana ollaan!

  • Kiitos! Eteenpäin mennään koko ajan, ja sekös tuo motivaatiota tekemiseen. Juurikin verkkopelissä uskoisin, että meitä alkaa olla pian aika vaikea enää ohittaa.

   Ja perheen mukana olo on tietysti omanlaisensa operaatio, mutta toistaiseksi olen sen joka kerta ottanut pelkästään ilolla vastaan. Ei ainakaan tarvitse murehtia miten kotona jaksetaan. Ja onneksi tyttömme nukkuu yöt keskimäärin tosi hyvin, eli ei tarvitse senkään puolesta jännittää, että jäisi pelipäivinä unet vähiin. 🙂

 • Hieno avaus! Tosiaan palautuksilla ei kukaan juhlinut tuossa pelissä ja kun syötöt tippuivat kaikilta, niin matsi ratkaistiin muutamalla onnistumisella. Murto, murto, pito ja pito. Kenttä oli varmasti superliukas, sillä yhtäaikaa Wawrinkan pelissä ja kentällä johon aurinko paistoi pidempään, peli näytti normaalilta. Toivottavasti seuraava pelinne on aikaisemmin tai suuremmalla kentällä. Palautuspeli on teille kuitenkin vahvuus. Ja jälleen kohti uutta ennätysrangingia 💪💪👍

  • Vamos, juuri näin! Torstain kvartsiottelu pelataan onneksi jo iltapäivällä ja kentällä 1, joten samanlaista ongelmaa varjojen ja liukkauden kanssa ei pitäisi olla. 💪

 • Oikein hyvä että sinne jäi yksi selkeä alue jota parantaa. Kaikki muuhan oli priimaa. Tuo ottelun läpi säilynyt positiivinen vire sai kyllä vastustajat näyttämään vanhoilta… Ehkä tätä teidän suhteellista ”poikamaisuutta” voisi hyödyntää tässä setämäisessä lajista?

  • Jep, tiesipä ainakin mitä osa-alueita tuli tänään välipäivänä treenata. 🙂 Positiivisesti vain eteenpäin, ja tosiaan pikkuisen saa ja pitääkin kukkoilla, kun meinaa nousta ja syrjäyttää vanhat starat kärkipaikoilta. 😁

 • Oli ilo katsoa teidän peliänne ja kuinka piditte koko ottelun ajan huippuparin näpeissänne. Olitte selkeästi kentän paras tiimi, mikä näkyy tilastoissakin. Erityinen hienoa nähdä teiltä molemmilta, miten kovalla itseluottamuksella ja rohkeudella ratkoitte pisteet kotiin tukalissa paikoissa. Wow!
  Vaikka et ollutkaan palautuksiisi tyytyväinen, niin kyllähän molemmat, Mahut ja Roger-Vasselin syöttivät myös hyvin. Mutta teidän syöttötyöskentelynne oli vielä parempaa, verkkopeli tuottoisaa ja voitto kotiin suoraan kahdessa erässä 7-5, 6-3. Mahtavaa!
  Mielenkiintoista nähdä seuraava matsinne, jossa kummankin tulevasta vastustajista olette jo voittaneet tällä kaudella. Lisäksi valmentajagurunne Louis Cayer varmaankin antaa teille muutamia hyviä reseptejä jo muutenkin voittoisaan peliinne! 👍👍👍

  • Hienoa, kiitos! Oli kyllä myöskin ilo pelata 🙂

   Seuraavaksi sitten Ram/Salisburyn kimppuun. Tällaisissa tilanteissa, kun molemmilla on sama valmentaja niin neuvot jäävät ehkä vähän vähäisemmiksi kuin yleensä, mutta onneksi itseltä löytyy ihan hyvät muistiinpanot edellisottelusta sekä tietysti koko viime viikon treeneistä. 😁

 • Kova voitto taas kerran! Onnittelut!

  Kerrot tosi hienosti tennisammattilaisen arjesta. Jos jaksat, niin haluaisitko vähän avata myös ATP-palkintorahojen verotuskäytäntöjä? Kuinka iso osa palkintorahoista jää veroina turnauksen isäntämaahan? Miten tämä vaihtelee maanosittain/maittain?

  Tsemppiä seuraaviin matseihin!

  • Suuret kiitokset! Kiva kuulla, että kirjoitukseni kiinnostavat.

   Lähdevero kerätään tosiaan palkintorahoista melkein jokaisessa maassa, jossa pelataan. Korkeimmat ovat ulkomuistista USA ja Italia 30% lähdeverollaan, mutta suurin osa maista pyörii 15%-22% välillä. Joissakin maissa lähdeveroa ei peritä ollenkaan, kuten Turkki ja tiettyyn summaan asti myös Englanti. Omat haasteensa tuo toki vielä se, että esimerkiksi Ranskassa pelaajan pitää tehdä joka vuosi tuloa sieltä saadessaan ihan kunnon veroilmoitus paikallisille veroviranomaisille, jotka sitten keräävät alkuperäisen 15% lähdeveron ylimenevän osan maksettavista veroista seuraavana vuonna. USA:han ja Australiaan olen myös tehnyt omat veroilmoitukset joka vuosi, joten onhan siinä hommaa.

   Suomen verotuksessa näitä lähdeveroja saa toki lukea hyväksi, mutta nyt kun omat tulot alkavat olla jo aika kohtuulliset, niin veroa pitää tietysti maksaa lisää. Tuplaverotusta ei kuitenkaan tarvitse siis suorittaa.

 • Mahut screaming ”C’mon” after winning the first point on your serve after you’d broken to lead 4-2 in the second set was very petty and very funny. 😅 Excellent victory, you played the big points better than your opponents. 😎 Immaculate serving from Lloyd in the last game to win the match and should put to bed any lingering doubts he may have had after the French Open. Perfect response. 👏

  Was that your coach sitting next to Louis Cayer for the duration of the match? Absorbing his wisdom. 🦉

  • Thank you! You could definitely sense that Mahut was not happy to lose. But that’s sports! 😀

   This time my coach Boris couldn’t make it to England. I believe it was Louis Cayer’s step-son sitting next to him. Still a lot of wisdom to be absorbed though! 🙂

 • Lloyd nauttii isoista yleisöistä vähän kuin elokuvanäyttelijä veljensä… 😅😃👍
  Hyvä voitto; tsemppiä!!! C’mon! 🎾

 • Sekä Harrin että Lloydin peli tuntuu nyt etenevän suurinpiirtein kaikilla osa-alueilla. Olen viime aikoina ihaillut erityisesti Harrin upeaa volleytyöskentelyä. Miehellä näyttäisi olevan täysin oppikirjamainen tekniikka, volleyt on kauniita ja samalla tietenkin myös tehokkaita. Aletaan mielestäni kohta olla jopa samalla tasolla kuin lentolyöntien legendaariset supermiehet Stefan Edberg ja Roger Federer.

  • Eteenpäin tosiaan mennään, se on hienoa huomata itsekin. 💪 Mutta on varsinkin volleypelissä edelleen paljon kehitettävää, Lloydilla on mielestäni ja valmentajienkin mielestä meistä puhtaampi lentolyöntitekniikka, mutta minulta löytyy ehkä enemmän variaatiota ja luovuutta. Hyvin toimiva yhdistelmä tuo on kuitenkin joka tapauksessa.

   • Tarkoitus ei ollut missään nimessä pitää Lloydin volleytekniikkaa huonompana. Varmasti tiedätte meikäläistä paremmin missä mennään. Ammattilainen tietää aina paremmin kuin amatööri.

    Tuntuu vain siltä, että olet hyvin monesti onnistunut loistavasti nimenomaan monessa eri tyyppisessä volleyssä eli saat tarvittaessa tehtyä lyhyitä jyrkkiä volleyta etukenttään, mutta takataskussa on myös vaihtoehtona lyödä lentolyönnit täyspitkinä. Näin televisiosta katsottuna volleytekniikkasi näyttää mahtavalta. Hyvä kuulla, että vielä löytyy parantamisen varaa, se kaikki tietää hyvää tulevaisuutta ajatellen.

 • Great match yesterday , we really did enjoy watching you both against the very experienced Mahut and Roger-Vasselin . It was a shame that you were on such a small court as it’s nice to have the support of the large crowd . This next round was always going to be tough , but today’s victors you have already played and knocked out in Rome. Hopefully you will find the game again, both you and Lloyd are playing to such a high standard just now it’s very exciting to watch. Good Luck guys .Let’s go 🎾💪🇫🇮🇬🇧 Hoping to hear the roar of success again 😃

  • Thank you! Court 5 here at Queen’s club must be one of the smallest court on the ATP Tour. But luckily today we cab at least play on court 1. Maybe if we win one more time even centre court is possible 🤞😁

 • Miten korkealla rankingin tulisi olla että alkaisi päästä näihin atp 500 tai 1000 kisoihin suoraan pääsarjaan rankingilla?

  • Kaikkiin kisoihin alkaa päästä sisään, kun oma ranking on noin top30 ja parin yhteisranking 60 tai alle. ATP500 ja ATP1000 -kisoihin haluavat myös monet kaksinpelaajat pelaamaan neluria, minkä takia rajat ovat noinkin tiukkoja.

Comments are closed.